دلایل آسیب دیدگی نمای ساختمانها
طراحی نما ساختمانها در اثر عوامل زیر دچار خرابی هایی از قبیل طبله کردن،ترک خوردگی، شوره زدگی، آلوئک، لکه دارشدن، پوسته پوسته شدن، کنده شدن سنگها و آجرهای نما، تغییر رنگ و ظاهر اولیه نما و … می شوند:
-نشست جزیی یا کلی ساختمان
– یخبندان و انجماد آب یا رطوبت اضافی موجود در نما یا سطح زیرکار- انقباض و انبساط ها و یخ و آب شدنهای متوالی و با اختلاف دمای شدید
– شوره زدگی یا سولفاته شدن نما در اثر استفاده از آب حاوی سولفاتهای محلول در آب مصرفی برای ساخت ملاتهای سیمانی و گچی و… و نیز بتن مصرفی در تولید نماهای بتنی، البته این مواد سولفاتی ممکن است در خود آجر یا ترکیبات دیگر ملاتها هم وجودداشته باشند
– آتش سوزی خصوصاً در نماهای بتنی – ترک خوردگی و به طور کلی آسیب دیدگی سطح زیر کار
– اختلاط نادرست ترکیبات و اجزا در نماهای بتنی و سیمانی و نیز ملاتهای مصرفی – استفاده از نوسان بالای دما برای گیرش سریع اندودها و ملاتهای بکار رفته در نما سازیبعنوان مثال استفاده از وسایل گرم کننده .
همانطور که در ابتدا بیان شد، یکی دیگر از اهداف طراحی نما برای ساختمانها علاوه بر حفظ دوام و پایداری آن، زیبایی و جلوه ظاهری مناسب و مطلوب ساختمان است، که هم موجب دلپذیری و جذابیت بیشتر ساختمان می شود و هم در نهایت افزایش وزن بصری وزیبایی کلی منطقه محل ساخت آنرا u1583 در پی خواهد داشت . این چنین نمایی مسلماً اثر مطلوب تر و بهتری بر دید و روحیه ساکنان و بینندگانِ ساختمان خوا هد داشت. بنابراین نکات بر شمرده فوق راهکارهایی هستند که بیشتر به منظور دوام، مقاومت و کارایی بیشتر و افزایش عمر مفید و پر بازده نما کارایی دارند و در زیبایی نما نقش کمرنگ تری را ایفا می کنند. بنابراین برای اینکه نمای ساختمان جلوه و دید بصری درخور توجهی داشته باشد، علاوه بر دستورالعملهای سازه ای فوق، باید بارعایت ضوابط معماری و بکارگیری رهیافتهای مربوط به افزایش جذابیت و صمیمیت ساختمان درنما تلاش کرد تا حد امکان علاوه بر اینکه ساختمان از نظر سازه ای دارای مقاومت کافی در برابر نیروهای داخلی و خارجی است، با ر عایت ضوابط فوق و صد البته با بکارگیری خلاقیت ها و نوآوری های فردی معمار و حتی بنا البته ضمن حرکت در چارچوب ضوابط معماری خارجی ساختمان و نما سازی، دارای ظاهری مطلوب و ایده ال باشد. از جمله؛ آرایه دادن به پنجره ها با بکار گیری میلگردها و چارچوبهای شکیل با رنگها و خم و راستهای زیبا و مناسب– استفاده از روکشهای بازتابی و منعکس کننده خصوصاً در نمای ستونهایی که در کنار ورودی ها قرارمی گیرند. چراکه این کار باعث کاهش حجم ظاهری ستون شده و از طرفی هم جنبه مانع بودن آنرا از بین می برد.
– ایجاد شیارهای تزیینی در سطح دیوارها، که نه تنها اثر منفی در خصوصیات عایق صوت و حرارت بودن ان ندارد، بلکه موجب کاهش ضخامت ظاهری دیوار و در نتیجه دید بصری بهتر آن ودر کل نمای زیباتر ساختمان می شود.
– ایجاد انحنا در بالای ورودی ساختمان که ضمن تاکید بر وجود ورودی اهمیت، جذابیت و صمیمیت نما را بیشتر می کند.
_ وجود اندود سفید در نما خصوصاً درقسمت ورودی ساختمان که در واقع نوعی نور
-پردازی محسوب می شود، که باعث جلب توجه و زیبایی بیشتر نمای ساختمان می شو
– بکار گیری رنگ تیره تر و سنگین تر (مثلاً استفاده از سنگهای گرانیتی) درقسمت پایین و رنگهای روشنتر در بالای نما، موجب افزایش وزن بصری و جذابیت قامت سازه شده و هم به نوعی استقامت، پایداری و استحکام را در نما و خود ساختمان به بیننده القا می کند و همین باعث می شود که فرد احساس اطمینان و آرامش بیشتری بکند. در واقع این کار باعث می شود که سازه به دو قسمت بالا و پایین تقسیم شود که همین امر باعث می شود که ارتفاع و در کل حجم ظاهری ساختمان کمتر به نظر برسد
_ترفند دیگری که در زیباتر شدن نما می تواند موثر باشد، بکار گیری خطوط سفید ( چارچوب یا نمای سفید ) به دور پنجره ها خصوصاً پنجره های دایره ای شکل و یا با شکلهای نزدیک به آن است. زیرا این کار ترکیببندی رسمی تر و اندازه ظاهری مناسبتری به آنها می دهد و ….
-نما در واقع واسطه و بهتر بگوییم زبان گویای ساختمان با محیط اطرافآن محسوب می شود. بنابراین اجرای صحیح و اصولی آن یعنی تقویت وتحکیم ساختمان و قدرت بیان آن.